Min Opel GT 1900 1970 modell

Årets prosjekt er motoren som bruker endel olje. Jeg har måttet planslipe forgasser og manifold mot toppen for å få den til å gå nogenlunde rent, samt overhale forgasseren på nytt. Bilen hadde stått en god stund og bærer preg av det på den makaniske siden. Motoren ble tatt ut den uvanlige veien. Dvs. ned, og fullstendig demontert. veiv og svinghjul ble levert til balansering og toppen har jeg portet selv etter anvisning fra Teknologisk forlags bok "Trimming av standardbiler" fra 1986 og litt "intuisjon". Dvs. at man fjærner skarpe hjørner og lager myke buer. Forbrenningskammeret har jeg bare i liten grad bearbeidet da dette fort gir for liten kompresjon, men skarpe kanter er også her fjærnet da disse lett fører til tenningsbank.

Noen motorbilder:


Motorrom før og etter utplukking. Temmelig trangt om plassen, og vanskelig demontering fordi bilen må løftes ca 1 meter i fronten for å få ut motoren etter at denne er senket ned.


Ute og demontert

Ikke helt nøyaktige bilder av innsug- og eksoskanalene, men de gir en indikasjon på at kantene har forsvunnet. Noen vil kanskje legge merke til er to av bildene tatt på badet. Grunnen er at etter sliping og lett glassblåsing MÅ en rengjøre toppen nøye. Kamakselen MÅ tas ut før en begynner slipearbeidet. Husk å sette inn toppen med våpenolje el.l. etter vask. Vask i så varmt vann du kan få ut av dusjen. Vannbasert avfetting før spyling er et must for å få bort den mest gjenstridige skitten. Blås gjerne rent også med trykkluft etterpå for å hindre evt. vann i å samle seg i smørekanalene.
Det er også en fordel å måle forbrenningsrommet før og etter bearbeiding. Mitt var 55ml før bearbeiding, noe som gir ett kompresjonsforhold på 8,2:1 på min 1,9liter. Altså har toppen ikke vært slipt noe serlig før og en har her mye å gå på ved evt "kompensasjons sliping". Jeg har derfor tatt vekk minimalt fra forbrenningsrommet og håper å slippe med 2mm sliping av toppen.
Grunnlaget for utregningen er at jeg har tatt med utsparinger i stempelet og volumet tykkelsen på toppakningen utgjør.

Til slutt: Ikke gjør vaskingen i badekaret mens "mor" er hjemme og fjern ALLE spor etterpå. Da får du kanskje ros fordi du har gjort noe husarbeid også! Hehe

Eksempler (Finn minst 5 feil) Det er faktisk 7 feil her! hehe:

SNå starter jobben med innlevering av deler til maskinering og total nedvasking av alle deler.

Fortsettes...