Min Volvo PV side forts. 

Men, hvordan kan det ha seg at ikke alt blir slik en tenkte seg? (Murphy's law?)
Bilen hadde en tikkelyd i motoren da den ble kjøpt, men alle forsøk med nyere ventilløftere og finjustering fikk ikke bort lyden. Lyden ble heller ikke bedre med tiden. Derfor etter ca. 600 mil etter første overhaling plukket jeg motoren i biter. I mellomtiden hadde Tor Arne skaffet meg en "ny” motor som skulle være bra, men lagret i noen år. For sikkerhets skyld ble den plukket i biter den også. Det som ble oppdaget da var at Volvo selv i gamle dager leverte noen eksemplarer av "mandagsbiler". Denne motoren hadde i tillegg blitt lagret i ett ikke helt tørt uthus slik at alle stempelringene satt bom fast og med litt rust i to av sylinderne. Mandagsmotor var det, for den hadde i den ene sylinderen en stempelring som bare dekket ¾ av omkretsen! Burde nesten ha reklamert til Volvo på dette :-).

Ellers var motoren som antatt fint lite slitt, og jeg besluttet meg derfor for bare å ta en lett honing, slipe vekk den ørlille slitekanten i toppen av sylinderen, og sette inn nye stempelringer og rådelagere av god kvalitet. Dette fikk jeg gjennom Tores Volvo i Asker. Stempelringene var sågar teflonbelagte, så de bør ikke sette seg fast om det skulle bli lite bruk av bilen i perioder. Hvorfor gikk så den første motoren i stykker? Teorien går ut på at en smørekanal må ha vært delvis tett. En ting som også kan gi en pekepinn i den retningen er at oljetrykket alltid har vært høyere enn normalen. Veiv og sylindervegger hadde i hvert fall ikke fått sin del av smøringen og ga klare indikasjoner i den retningen (Moden for boring).

 

”Ny” motor i emning hjemme i garasjen med bikkja som konsulent.Så inn i bilen med den. 

Og hvordan ble så resultatet? Går som ei klokke uten å tikke!! Så da er det bare å lufte den noen turer for å se om det holder. Og det har det gjort! Selv med gjenbrukt toppakning i kobber. Den ble bare glødet med propanbrenner før montering og påført tjæreliknende pakningssement. Motoren bruker ikke en dråpe olje. Skiftet olje og filter etter 100 mil og ettertrakk toppen samt justerte ventiler. Jeg hadde ett par tilfeller av uforklarlig fusking, men dette kom av at peilepinnen hadde fått en liten bøy på seg på øvre delen slik at denne kom borti kondensatoren på fordeleren ved kjøring.
En stor takk til Tor Arne for masse delehjelp!

 Fortsettes: